dijous, 29 de juliol del 2010

Finançament: "no m'han renovat la pòlissa!"

Les entitats financeres afrontaran situacions delicades durant l’any 2010, de fet, bancs i caixes són les empreses més endeutades del país. La conjuntura econòmica exigirà a les entitats a controlar més acuradament el risc de morositat dels seus clients.

Avui el Director d’Oficina ha comunicat a en Joan que no renovaran la pòlissa de crèdit amb la que finança l’activitat de la seva empresa. Ha estat una sorpresa majúscula, fa 20 anys que en Joan treballa amb aquesta oficina i mai fins ara hi havia tingut cap problema. ‘Els criteris d’assignació de riscos han canviat’, li ha dit el director.

Cal tenir present que en la nova conjuntura les Entitats Financeres examinaran amb molt més detall la informació que els trametem alhora de demanar un préstec i tenir clar que més que Beneficis el que valora el prestamista es la capacitat de retorn que tingui el prestatari, és a dir, que disposi de liquiditat.

Ara a en Joan se li presenten un munt d’interrogants: és rentable la meva empresa?, pot funcionar sense finançament?, Quin nivell de finançament necessito?, Què puc fer per endeutar-me menys?.

Primerament el que hauria de fer en Joan és assegurar-se que l’explotació del seu negoci genera prous ingressos. És a dir, l’activitat ha de generar un Flux de Caixa (EBITDA) suficient. En els darrers anys s’han donat casos d’empreses que han experimentat un creixement ràpid a base d’endeutament sense considerar si l’activitat de l’empresa en sí era prou rentable.

Per altra banda, en Joan hauria d’organitzar-se per portar una previsió de tresoreria al dia que contempli tots els ingressos i despeses previstos com mínim a nivell mensual. D’aquesta manera podrà estimar de forma molt més precisa quin finançament necessita.

Finalment caldrà que en Joan revisi el circulant de la seva empresa per trobar la manera de reduir la necessitat de finançament tot controlant el nivell estocs i re negociant amb proveïdors i clients terminis de cobrament i pagament.

Cal guanyar-se la confiança de les Entitats Financeres proporcionant-los bona informació quantitativa (Balanços, Comptes de Resultats) i qualitativa (plans de negoci, justificacions d’inversió).