divendres, 7 de novembre del 2008

Edmund Hillary

L’alpinista i explorador Edmund Hillary, va morir el passat dia 11 de gener a Auckland (Nova Zelanda), a l’edat de 88 anys.
Aquest llegendari muntanyenc, es va convertir en el neozelandès més famós del món un 29 de maig de 1953 quan va aconseguir fer el cim més alt del planeta per primer cop juntament amb el XERPA Tenzing Norgay, en una expedició britànica liderada pel coronel John Hunt.
L’esperit aventurer de Hillary el va portar també a creuar l’Antàrtida en tractor en una expedició de la Commonwealth dirigida per el doctor Fuchs, que va arribar al Pol Sud el 3 de gener de 1958.
Sempre més vinculat estretament amb l'Himàlaia, del setembre de 1960 al juny de 1961, realitzà una expedició científica en la que es varen fer importants estudis sobre l'aclimatació en alçada, durant la que s'ascendí per primera vegada l'Ama Dablam (6.867 m), però es fracassà intentant el cim del Makalu (8.515 m).
A partir de la dècada dels 70 va posar en marxa l'Himalayan Trust, un programa d'ajuda als habitants de les muntanyes del Nepal, construint escoles i hospitals que el govern de Nova Zelanda va ajudar a finançar. També va influir per arribar a crear el Parc Nacional de l'Everest, i durant molts d'anys va ser Alt Comissionat de Nova Zelanda a la Índia.
Hillary publicà el llibre “High adventure” (1955). Com a curiositat destacar que a seva imatge és present en un bitllet de banc neozelandès.