dimarts, 12 de gener del 2010

EURECA! HO HE TROBAT!

“Eureka!” va exclamar l’Arquímedes en descobrir que el volum de qualsevol cos pot ser calculat mesurant el volum de l’aigua desplaçada quan hi és submergit, el que és conegut com el seu Principi (el Principi d’Arquímedes, és clar).

Ho va deduir en la banyera estant i, amb gran excitació per la troballa, l’home va sortir als carrers de Siracusa ben nu, tot cridant “Eureka! Eureka!”.

Recollint-ne el testimoni i en un hàbil joc de paraules, el Departament de Cultura i Mitjans de Comunicació de la Generalitat ha posat en funcionament el cercador Eureca! (Enllaç Unificat a Recursos Electrònics de Catalunya), que permet accedir a la informació continguda en els dipòsits o col·leccions digitalitzades de Catalunya i que pretén facilitar la difusió del patrimoni digital català i augmentar-ne la visibilitat.

Els fons digitals catalans seran més accessibles.

De moment es pot accedir a més de 170.000 documents digitals (llibres, revistes, fotografies, mapes, cartells...) allotjats en servidors d'institucions com l’Arxiu de Revistes Catalanes Antigues, Revistes Catalanes amb Accés Obert, Cartoteca Digital, Memòria Digital de Catalunya, Escena Digital, Tesis Doctorals en Xarxa, Dipòsit de la Recerca de Catalunya i Materials Docents en Xarxa. Progressivament s’hi aniran afegint noves referències.

Eureca! funciona de manera semblant a la biblioteca digital Europeana, d'àmbit europeu, i opció que incorpora com a possibilitat d’ampliar la cerca, junt amb cercadors d’Internet com Google.

Podeu fer-ne el tast al següent enllaç : Eureca!

Fonts: TIC.cat i Vilaweb