dijous, 21 de gener del 2010

Lideratge i pensament crític

El pensament crític sempre ha estat un atribut més dels líders. Els darrers anys, sobretot des que les escoles de negoci han anant donant més rellevància a les habilitats quantitatives que a les qualitatives, el pensament crític s'ha anat diluint entre el munt de característiques que es tenen en compte a l'hora de seleccionar un candidat per un càrrec amb responsabilitats.

Pensar d'una manera crítica vol dir enfocar i solucionar els problemes en base a una àmplia plataforma multicultural que aglutina coneixements extrets del camps acadèmic, empresarial, artístic, cultural i històric.

Els líders amb pensament crític són aquells que es plantegen contínuament la idoneïtat de de cadascuna de les assumpcions que l'Organització ha anat acceptant com a vàlides. Saben, a més, ampliar els seus punts de vista retro alimentant-se amb la varietat d'opinions d'aquells qui integren la Organització. I finalment tenen prou projecció creativa com per saber identificar oportunitats allà on altres hi veuen inconvenients.



Cal afegir-hi una habilitat necessària avui en dia: els líders han de saber gestionar l'ambigüitat. La rapidesa amb la que es mou el món dels negocis, els factors conjunturals, la complexitat de la cadena d'aprovisionament… tot plegat conforma un escenari tant complex que impedeix que el líder conegui totes les variables, i per tant tingui grans certeses, a l'hora de prendre decisions. Cal que el líder se senti còmode en un entorn de canvi constant i decisions ràpides.

La incertesa creix i per dur les nostres Organitzacions a bon port, necessitarem líders amb pensament crític que sàpiguen interpretar correctament la situació en cada moment, saber treure'n profit d'allà on altres només hi veuen pegues i aprofitar les avantatges de prendre decisions ràpides.

Xerpa intenta aportar coneixements, experiència i punts de vista per ajudar als líders que acompanyem a prendre les millors decisions en cada moment.