dimarts, 29 de novembre del 2011

Urbòtica? Smart city!


Des d’avui i fins el proper divendres 2 de desembre de 2011 se celebra a Barcelona la primera edició del SmartCity Expo & World Congress.

El terme Smart city ens resulta ja prou familiar i és la terminologia anglosaxona del que podem anomenar la ciutat intel·ligent.

Però el que ja no és tant conegut és que la ciutat intel·ligent és la resultant de l'aplicació dels recursos d’una ciència anomenada urbòtica.

“La urbòtica és la ciència que estudia la metodologia de governança dels sistemes urbans a partir del principi de la màxima interacció i de l'automatització, de la necessitat de l’optimització dels recursos, de l'eficiència i de l'eficàcia de les accions per gestionar els processos, així com de la verificació del sistema en el sentit de la seva sostenibilitat social, ambiental i econòmica.”

La urbòtica (la ciència referida a la urbs o ciutat) té íntima relació amb altres dues ciències: la domòtica (quan fa referència a la casa) i la immòtica (referida als edificis).

Amb la utilització a la via pública o a l'espai urbà d’un conjunt de tecnologies de l'electrònica, dels automatismes, de la informàtica i de les telecomunicacions, s’obté un sistema integrat gestionable intel·ligentment. A més d’oferir una millor prestació dels serveis, s’obté una major sostenibilitat social i mediambiental i una gestió més eficient dels mateixos.

Recentment, l’ajuntament de Sant Cugat del Vallès presentava el “primer carrer intel·ligent de Catalunya” en el seu projecte pilot:

Sant Cugat Projecte Pilot Smart City from SantCugat on Vimeo.


Moltes altres ciutats ja estan desenvolupant els seus projectes d’Smart city.
Els objectius perseguits per aquest model de sostenibilitat econòmica i mediambiental són:

  • Incrementar la qualitat de vida
  • Desenvolupar empreses més innovadores i competitives
  • Desenvolupar una ciutat més verda i sostenible
  • Millorar la gestió de la ciutat: + eficàcia - costos
  • Potenciar la participació activa ciutadana