dimarts, 18 d’octubre del 2011

A peu per l'Antàrtida

Avui 18 d'octubre comença una aventura amb el repte de travessar l'Antàrtida sense assistències. Són 1.200 quilòmetres durant 45 dies i amb temperatures que poden arribar als 45º sota zero.

Albert Bosch i Carles Gel són els dos exploradors contemporanis que volen repetir, cent anys després, la gesta de Roald Amundsen amb el repte “Pol Sud 1911-2011”. Iniciaran el seu viatge a Punta Arenas, des d'on es desplaçaran a Hercules Point, en la Costa Antàrtica. Aquest punt serà l'arrencada del recorregut per l'Antàrtida fins al Pol Sud, que està previst que assoleixin el 14 de desembre en el 100 aniversari de l'arribada de Roald Amundsen i el seu equip.



El noruec Roald Amundsen va ser un dels grans exploradors de principis del segle XX, el primer a aconseguir el Pol Sud. El 1911 la seva expedició va ser èpica i va obtenir millors resultats que la del seu contemporani, Robert Falcon Scott, que va morir amb tot el seu grup en el viatge de tornada convertint-se en un dels herois tràgics de principis de segle.

Seran els mateixos exploradors catalans els que, calçats amb esquís, arrossegaran el seu propi trineu. Cadascun portarà 140kg de material, 83 dels quals corresponen al menjar. Tenen previst fer la travessa en 45 dies a un ritme de 25 a 30km els més favorables. Passaran aquest mes i mig sota temperatures de 4 a 45 graus negatius, a les quals s’hi ha d’afegir la sensació de fred que provoqui el vent.

Per Carles Gel, aquesta expedició “és cada dia com fer un cim. Per fer un 8.000 pateixes tres o quatre dies però aquí cada dia has de desmuntar la tenda i tornar-la a muntar” sota condicions inhumanes.

Els xerpes els desitgem que assoleixin el repte que s'han proposat.

Tota la informació i seguiment online a: POL SUD 1911-2011