dilluns, 26 de setembre del 2011

Pugem l’empresa al núvol?


La informàtica en núvol és el terme acceptat per TERMCAT que equival a l'anglès Cloud Computing.

Té els seus fonaments a Internet i es basa en que els recursos compartits del sistema de gestió de la informació, programari i dades, es proporcionen a ordinadors i d'altres dispositius a la xarxa i a carta, com a serveis.

Potser sense saber-ho, portem utilitzant la informàtica en núvol a diari fa molt temps: Gmail, GoogleDocs, Firewall o Flickr són alguns exemples d'una gran multitud d'aplicacions que resideixen en el núvol. I cada vegada hi ha més disponibilitat a la xarxa de serveis sobre aplicacions de gestió.

Les avantatges de la informàtica en núvol es poden resumir en els següents aspectes fonamentals:

- Reducció de costos. Normalment els clients de la informàtica en núvol no són propietaris de la infraestructura i no existeix inversió en capital fix, sinó una quota pel servei i/o pagament per ús. Tampoc no cal doblar la inversió en equips de contingència. En el context econòmic actual, quelcom a tenir molt en compte.

- Rapidesa en la seva implementació. No calen tants requisits per poder posar-ho en marxa com quan s’adquireix i s’instal•la hardware i software.

- Disponibilitat. L'usuari pot accedir als serveis des de qualsevol ubicació i sense restriccions d'horari.

- Escalabilitat. Les empreses poden incrementar els recursos segons la demanda i reduir tasques de manteniment de la infraestructura.

- Fiabilitat i seguretat. Malgrat les reticències que es pugui tenir, els serveis de núvol acostumen a estar implementats sobre potents plataformes de computació amb prestacions d'alta disponibilitat.

A l’hora de parlar d’inconvenients és doncs aquesta reticència sobre la seguretat la que encapçala la llista. Més que inconvenients són limitacions:

- Recel sobre a on, en quines condicions i en mans de qui s'allotjarà la informació rellevant de l’empresa.

- Es poden generar dubtes de si la informàtica en núvol és o no la solució requerida per la gestió eficient de la informació a la companyia. Pot ser per limitacions tècniques, complexitats organitzatives, especialització del negoci, etc.

- L’existència d’una solució de gestió de la informació consolidada en productiu i l’esforç que pot suposar migrar a la xarxa.

La informàtica en núvol es podria plantejar doncs com una mesura per reduir costos.
Per un negoci que comença el Núvol és quelcom a tenir molt en compte.